Isolatieschuim is duurzaam omdat het niet of nauwelijks afbreekt.
Bovendien levert het op termijn veel meer besparingen op voor verwarming en airconditioning dan het verbruikt aan hulpbronnen voor de productie en toepassing ervan. Het energieverbruik wordt vaak met 30 tot 40% verminderd vergeleken met traditionele isolatie. Ook de verwarmingscapaciteit kan worden verminderd en de terugverdientijd bedraagt doorgaans 4 tot 5 jaar.
Polyurethaan wordt veel gebruikt in het dagelijks leven (matrassen, stoelen, koelkastisolatie, dashboards, etc.). Fabrikanten stappen over op productie op basis van plantaardige oliën (ricinusolie, sojaolie) en gerecycled plastic.
Sommige isolatiematerialen geven vezels en stof af aan de lucht. De gezondheidsgevolgen hiervan zijn nog niet duidelijk vastgesteld. Laten we niet vergeten dat glaswol ooit als kankerverwekkend werd beschouwd.
Doordat het schuim in elke hoek en kier dringt, ontstaat er een perfecte luchtdichtheid, wat met paneel- of bulkisolatie onmogelijk is. Verontreinigende stoffen en allergenen van buitenaf worden niet doorgelaten. Anderzijds vergemakkelijkt de schuimisolatie de regeling van de temperatuur en de luchtvochtigheid in de binnenlucht: het risico op schimmelvorming wordt verminderd.
Daarom is de lucht binnenshuis gezonder en draagt het bij aan het welzijn en de gezondheid van de mensen die erin verblijven.
Wilt u de energieprestaties van uw woning verbeteren en energie besparen?
Wallonië biedt u 2 soorten steun: